Woensdagavond 19 mei gaan de t...

  De Veluwe Renners starten woensdag om 19:00 uur met de trainingen op de maandag- en woensd...

Meer info >>

Nic Vaessen winnaar van de Kil...

  Daniël van der Meulen heeft vorige week namens het bestuur de kilometerbokaal van 202...

Meer info >>

De Speulderbostocht op 20 en 2...

Op zaterdag 20 en zondag 21 februari 2021 organiseren de Veluwe Renners weer de NTFU-erkende MT...

Meer info >>

archief

Buienradar

Wanneer je besluit mee te doen in groep wielrenners zie je minder goed wat er voor de groep op de weg gebeurt. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je op tijd gewaarschuwd  wordt met signalen, en je anderen kan waarschuwen.


 

Wat beteken al die signalen?


  • Je roept “TEGEN” bij tegemoetkomend verkeer, “VOOR’ bij belemmerende factoren in je eigen rijrichting (bijvoorbeeld als de groep iemand inhaalt) en ‘ACHTER’ wanneer je ingehaald wordt. 


  • Wanneer de groep vanwege deze redenen naar links of rechts beweegt, wuif je met je arm achter je lichaam naar links of rechts, om de rijrichting aan je achterligger duidelijk te maken.

  •  

  • Moet er gestopt worden voor bijvoorbeeld een kruispunt? Steek je hand dan in de lucht en roep “STOP”. Is het kruispunt vrij, dan vervolg je je weg en roep je “VRIJ”.


  • Bij afslagen, roep je als vanzelfsprekend “LINKS” of ‘RECHTS’.


  • Is er een paaltje, hoge drempel, wegversmalling, een hobbel of een ander obstakel op de weg? Roep “PAS OP” of noem het object bij de naam (“PAALTJE!”) en wijs ernaar.

 

Fiets je in een grote groep? Dan herhaal je de signalen en handgebaren van je voorgangers zodat ze doorgegeven kunnen worden naar achter. Op deze manier kan iedereen in de groep lekker veilig wielrennen.